Vårens urtepesto med basilikum

Hjemmelaget pesto laget med fersk basilikum – til pasta, på brød eller som en smakfull saus til grillmat. Nyt smaken!

Hver vår, fra mars, starter jeg å dyrke basilikum på kjøkkenet. Jeg setter frøene i små potter, og plasserer dem i vinduskarmen hvor de får sollys og plass til å vokse. Det er en enkel glede å kunne følge utviklingen fra frø til plante, og etter hvert som de grønne bladene vokser, er det som å få en smakebit på sommeren, selv om det fortsatt er tidlig vår. Det er noe utrolig givende med å ha friske urter på kjøkkenet, og å bruke dem til å lage en deilig pesto gir skikkelig vårglede.

Når basilikumen er klar til å høstes, lager jeg alltid en herlig urtepesto. Det er en fantastisk måte å bruke de ferskeste bladene på, og smaken er helt unik – mye mer intens enn butikkjøpt. Jeg kan nesten ikke vente med å lage denne pestoen når basilikumen endelig er klar til å høstes, og jeg synes det gir en følelse av mestring, at jeg har dyrket maten selv.

Ingredienser:

  • 2 dl ferske basilikumblader

  • 1 dl pinjekjerner (valnøtter kan også brukes om du ønsker en annen smak)

  • 1 dl parmesan, revet

  • 1 dl extra virgin olivenolje

  • 1 hvitløksfedd

  • Saften fra 1/2 sitron

  • Salt og pepper etter smak

Fremgangsmåte:

  1. Skyll basilikumbladene forsiktig og tørk dem lett med et kjøkkenhåndkle.

  2. Ha basilikum, pinjekjerner, parmesan, hvitløk og sitronsaft i en food processor.

  3. Kjør blandingen til alt er godt blandet. Tilsett olivenolje litt etter litt til du får ønsket konsistens. Du kan justere mengden olje alt etter hvor tykk eller tynn du vil ha pestoen.

  4. Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt mer sitronsaft om du ønsker en friskere smak.

  5. Oppbevar pestoen i et tett glass i kjøleskapet, men den smaker aller best når den er nylaget.

Denne pestoen er veldig god til pasta, ovnsbakt fisk, på brød, eller som en smakfull saus til grillmat.

Jeg håper den inspirerer deg til å dyrke basilikum selv og lage pestoen fra bunnen av – en enkel glede som gir mye smak.

Har du lyst til å prøve å så basilikum innendørs?🌱 Finn oppskriften ved å klikke her

Solveig Søderholm

Sanselig Hage

Forrige
Forrige

Fra vinter til vår

Neste
Neste

Vår i hagen - fra vinter til spirende liv