Vårens jordskokksuppe med potet og urter

Det er noe helt eget med å kunne gå ut i hagen og hente inn råvarer – i april. Jeg kjenner fortsatt barnlig glede når jeg børster av jorden og ser de vakre knollene av jordskokk ligge der og vente. De har overvintret under jorden, og nå som våren virkelig begynner å vise seg, kan jeg høste dem – rett fra bedet og inn på kjøkkenet. Og det første jeg lager? En varmende, mild og kremet jordskokksuppe.

Kremet jordskokksuppe laget med nyhøstet jordskokk fra hagen i april,

Kremet jordskokksuppe laget av nyhøstede jordskokk fra hagen i april – en varmende og mettende vårrett med mild, søt smak og persille urter på toppen.

Jordskokk er en av de grønnsakene som virkelig trives i hagen min. Den klarer seg fint gjennom vinteren, og det føles nesten som magi å hente opp noe så godt etter mange måneder med kulde. Nå på våren smaker jordskokken ekstra mildt og søtt, og den gir en god og mettende suppe. Her er oppskriften jeg bruker – den rekker til 4 gode porsjoner og smaker nydelig med vårens første friske urter drysset over.

4 porsjoner

Du trenger:

  • ca. 600 g jordskokk, skrelt og delt i biter

  • 4 middels store poteter (for ekstra fylde)

  • 1 gul løk

  • 1 fedd hvitløk

  • 10 dl kyllingkraft eller grønnsakskraft eller vann + buljong

  • Bruk 1,5 dl kremfløte, matfløte – eller Mandel Barista om du vil lage suppen melkefri

  • Salt og nykvernet pepper

  • Olivenolje eller smør til steking

  • Friske urter eller tørkede urter til pynt (gressløk, timian eller persille)

Slik gjør du:

  1. Smelt smøret i en stor kjele. Surr løk og hvitløk til det blir mykt og blankt.

  2. Tilsett jordskokk og poteter. La det frese et par minutter.

  3. Hell over kraft og kok opp. La det småkoke under lokk i 20–25 minutter, til jordskokken og potetene er myke.

  4. Bruk stavmikser til å kjøre suppen glatt. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper.

  5. Varm forsiktig opp igjen uten å koke før servering og pynt med friske urter eller tørket persille.

Serveringstips:

Server gjerne med en god brødskive, friske spirer og litt grønt fra hagen hvis du har. Jeg liker å pynte med noen små urter eller blomster på toppen – det gjør måltidet litt ekstra hyggelig, selv på en helt vanlig hverdag.

En smak av vår

Å lage jordskokksuppe i april – med egne, nyhøstede jordskokk – føles som en liten feiring av våren. En stille påminnelse om at hagen lever videre, og at det er mer som spirer under jord enn man tror. Jeg elsker å kunne lage noe godt av det som vokser rett utenfor kjøkkendøra. Det er kanskje det som gjør det ekstra godt å spise også.

Solveig Søderholm

Sanselig Hage

Forrige
Forrige

Enkel sitronkake til påske

Neste
Neste

Fra jord til bord: vårens jordskokker