Fra jord til bord: vårens jordskokker
Det er april, og jorda begynner endelig å slippe taket etter vinteren. Jeg tok med meg kurv og spade i dag morges – med ett mål for øyet: å høste jordskokker. Ved siden av drivhuset, der de sto høye og frodige i fjor sommer, visste jeg at det fortsatt lå knoller under jorda, trygt bevart gjennom vintermånedene.
Jeg stakk spaden forsiktig ned og begynte å grave, litt etter litt. Jorden var myk og fuktig, og det var godt å kjenne hvor levende den kjentes nå. Jeg liker å gjøre det med hendene, så jeg la snart fra meg spaden og gravde videre med fingrene. Når jeg kjenner de første jordskokkene under overflaten – faste, uregelmessige og litt skjøre – blir jeg like glad hver gang. Det føles som å hente opp en gave som har ligget i dvale og ventet på akkurat dette øyeblikket.
Jeg tok opp det jeg trengte til middag, og lot resten ligge. Når det blir varmere og skuddene begynner å vise seg over bakken, bruker planten næringen i knollene for å vokse videre. Da er det lurt å la noen stå igjen – de vil gi nye planter og en ny avling til høsten.
Jeg har veldig mye jordskokk. De tar lett over hvis de får sjansen, og i fjor lot jeg kanskje stå igjen litt for mange i bedet. Nå i vår har jeg gravd opp rikelig, og for å ha dem lett tilgjengelig, har jeg lagt de fleste i en sinkbøtte med litt jord og sand, som står svalt og mørkt. Det gjør det enkelt å hente inn litt etter litt når jeg skal lage mat.
Men jeg kjenner at jeg må redusere litt – jordskokkene sprer seg fort, og selv om de er takknemlige og gode å bruke, holder det med én pallekarm eller et lite hjørne av hagen. Nå vet jeg hvor mye som er passe for vårt bruk, og det er fint å kunne dele med andre som kanskje vil prøve å dyrke selv.
Slik steller jeg jordskokkene på våren
Når jeg har høstet det jeg trenger, forbereder jeg gjerne et nytt bed hvis jeg vil utvide. Jordskokk er en av de enkleste grønnsakene å dyrke. Den trives i sol og halvskygge og tåler en del, men setter pris på løs, næringsrik jord.
Jeg setter knollene rundt 10–15 cm dypt og med ca. 30 cm mellomrom. De trenger litt plass, og jeg liker å ha dem i en pallekarm eller et eget bed for å unngå at de sprer seg for mye. Etter hvert skyter de i været og kan bli over to meter høye, med små gule blomster utover sensommeren.
Når spirene begynner å komme, passer jeg på at de ikke drukner i ugress, og hvis det blir tørt, vanner jeg dem litt. Jeg dekker gjerne jorden med et lag gressklipp eller løv – det holder på fuktigheten og gir jorden næring. Resten gjør de stort sett selv.
Slik bruker jeg jordskokkene nå på våren
Jeg lager ofte en enkel jordskokksuppe med litt fløte og urter, gjerne tørket timian eller gressløk. Den er mild, kremet og varmende – fin på en litt kald aprildag. Ovnsbakte jordskokker med hvitløk, olivenolje og rosmarin er også en favoritt. Den nøtteaktige smaken kommer ekstra godt frem når de stekes.
Noen ganger skjærer jeg dem rå i tynne skiver og lager en frisk vårsalat med sitron, urtesalt og spirer. De er sprø og delikate og passer godt sammen med andre tidlige grønnsaker.
Det gir en god følelse å lage mat av noe jeg har gravd opp selv. Jeg blir mer bevisst på råvarene, mer takknemlig for det som finnes akkurat nå. Jeg dekker bordet med et enkelt grønt blad eller en blomst fra hagen, tenner et lys og tar meg tid til å spise.
Mat gir ikke bare næring – det skaper også ro og rytme i hverdagen. Når jeg lager mat i takt med sesongen og bruker det hagen gir, føles det mer helhetlig. Våren minner meg om det – å begynne på nytt, rydde plass og hente frem det som har ligget og ventet under overflaten.
Vil du dyrke jordskokk?
Jordskokk er en av de enkleste grønnsakene du kan dyrke. Den trives i sol og halvskygge og setter pris på løs, næringsrik jord, men er ikke kravstor. Legg knollene 10–15 cm dypt med 30 cm mellomrom. På sensommeren skyter de i været og blir både høye og dekorative med gule blomster.
De sprer seg lett, så hvis du vil ha dem under kontroll, kan du sette dem i et avgrenset bed eller en stor pallekarm. Når de først har etablert seg, kommer de trofast igjen hvert år – en ekte hagevenn.
5 enkle tips for å lykkes med jordskokk
Plant på våren
Sett knoller i april eller mai, 10–15 cm dypt og med ca. 30 cm mellomrom. Bruk faste og friske knoller – gjerne fra egen hage.Gi dem plass
Jordskokk sprer seg lett, så plant dem i et eget bed, en pallekarm eller stor potte for å holde dem samlet.Velg en solrik plass
De trives best i sol eller lett halvskygge, og setter pris på jevn fuktighet og god, løs jord.Bruk jorddekke
Legg et lag med gressklipp, løv eller halm rundt plantene når de har spirt. Det holder på fuktigheten og holder ugresset unna.La noen stå igjen
Etter høsting – la noen knoller ligge igjen i jorda. De spirer igjen neste vår og gir ny avling, nesten uten innsats.