Vårens brenneslesuppe med potet og kraft
Når våren stiger frem og brenneslene spretter opp i solhellinga, er det tid for å hente de ville, næringsrike skattene rett utenfor døra. Brenneslen er rik på jern og vitaminer, og gir en deilig grønn smak som gjør seg så godt i en mild, vårgrønn suppe. Denne lager jeg ofte tidlig i sesongen, når brenneslen er aller mest sprø og mild.
Jeg tar på meg hagehanskene og går ut med kurven min. Plukker de myke toppskuddene og unngår stilken. Når jeg kommer inn, forveller jeg dem raskt i kokende vann – bare 30 sekunder – før de får et kaldt bad i springen. Da beholder de den fine grønne fargen.
Tips: Plukk brennesle tidlig på våren, før den blomstrer – da er bladene milde og fulle av næring. Velg et rent og urørt sted, gjerne litt inn i skogen eller i en solrik hagekant. Unngå planter som har blitt store og grove – de kan bli bitre og har mindre smak.
Her er min enkle og gode oppskrift på en lett og nærende suppe med potet og kraft – akkurat passe mettende og full av vårens friskhet. Du kan bruke grønnsakskraft for en vegetarisk variant, eller kyllingkraft for en litt rundere smak.
En mild og næringsrik suppe laget med vårens første ville vekster. Brennesle er rik på jern og vitaminer, og gir en nydelig grønn smak i hjemmelaget suppe med potet og kraft.
4 porsjoner
Ingredienser:
1–2 liter fersk brennesle (unge toppskudd), tilsvarende cirka 100–150 gram.
1 liten gul løk
4 mellomstore poteter
1 ss smør eller olje
10 dl grønnsakskraft eller kyllingkraft
Salt og pepper
Litt fløte eller crème fraîche (valgfritt)
Et knivsodd muskatnøtt (valgfritt)
Fremgangsmåte:
Skyll brenneslen godt og rens bladene. Bruk kun de unge toppskuddene og unngå stilker. Forvell brenneslen i kokende vann i 30 sekunder, sil av og avkjøl raskt i kaldt vann. Grovhakk.
Hakk løken og skjær potetene i små terninger. Varm smør eller olje i en kjele og surr løken til den blir blank og myk. Ha i potetene og la dem surre med noen minutter.
Hell over kraften og la det hele småkoke i 10–15 minutter, til potetene er møre. Tilsett den hakkede brenneslen og la suppen koke videre i 5 minutter.
Bruk stavmikser og kjør suppen glatt. Smak til med salt, pepper, muskat og eventuelt litt fløte eller crème fraîche for en rundere smak. Dryss over litt pepper til servering.
Jeg serverer gjerne suppen med et bløtkokt egg på toppen, eller litt rømme. Noen ganger sprøstekt bacon eller hjemmelagde krutonger – alt etter hva vi har i kjøleskapet.
Nyt en grønn, mild og næringsrik suppe som smaker av tidlig vår.